Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Česká republika · Article.

Nezaměnitelné zvuky pro novou rodinu elektrických MINI.

Zvuková kulisa se stává základní součástí zážitku z jízdy s čistě elektrickými vozy. Rozmanité zvukové světy obohacují pohlcující zážitek a poprvé se objeví v novém MINI Cooper Electric.

Design, koncepty a studie
·
Technologie
·
BMW Group Design
·
MINI Design
·
Electrification
 

Press Contact.

David Haidinger
BMW Group

Tel: +420225990052

send an e-mail

Mnichov. Nová rodina čistě elektrických modelů MINI dostala nové zvukové sady, které jsou pro ni charakteristické a které ještě zintenzivní zážitky z jízdy. Součástí těchto zvukových sad, nebo chcete-li světů, jsou nové jízdní zvuky v interiéru, pro MINI nezaměnitelný zvuk v exteriéru, znělky pro nové režimy MINI a také nové zvukové ikony pro informační a varovné funkce.

„Nové zvuky jsou nedílnou součástí digitálního zážitku a jsou individuálně přizpůsobeny charakteru každého z nových modelů. Emotivně působí na cestující v interiéru a zároveň formují akustické vnímání vnějšího světa. Díky nim je MINI nezaměnitelné nejen svým vzhledem, ale také zvukem,“ říká Oliver Heilmer, šéfdesignér MINI. Poprvé budou použity v novém MINI Cooper Electric.

Nová zvuková DNA MINI vychází ze základních hodnot značky a vyzařuje pozitivní a charismatickou auru. Režimy MINI naplno ukáží zcela nově vytvořené zvukové světy. Analogové nástroje, digitální technologie a umělá inteligence společně vytvářejí zvuky, které na jednu stranu jasně říkají, že jde o MINI, ale současně předávají informace a vzbuzují emoce.

Čtyři jízdní zvuky pro individuální uživatelské zážitky.
Každý z režimů MINI, Core, Go Kart, Timeless a Balance disponuje individuálně navrženými jízdními zvuky, které na řidiče působí během akcelerace. Tyto zvuky jsou slyšet v interiéru budoucích modelů MINI, dodávají zážitkům z jízdy více emocí a současně zprostředkovávají autentický a zároveň přesný dojem z jízdní situace.

Výchozím zvukovým světem pro novou modelovou řadu MINI bude jízdní zvuk Core. Je to jediný zvukový režim, který je slyšet nejen uvnitř vozu, ale také mimo něj jako akustická ochrana chodců. Jde o zvuk značky MINI, zní přátelsky, energicky a inspirativně. „Nový zvukový design MINI je inspirován Mikulášem Koperníkem a jeho heliocentrickým pohledem na svět, v němž planety obíhají kolem Slunce,“ říká Renzo Vitale, kreativní ředitel pro zvuky v BMW Group. „Pro zvuk pohonu Core jsme se inspirovali kulatým tvarem centrálního OLED displeje. Připomíná nám slunce vyzařující teplo. V analogii k planetám, z nichž každá odráží sluneční světlo svým vlastním způsobem, jsme navrhli různé zvukové komponenty, které se mění v závislosti na jízdní situaci.“

Zvuk jízdy MINI pro režim Go Kart byl vytvořen pro obzvláště sportovní zážitky z jízdy. Vyznačuje se výraznými výškovými a zátěžovými křivkami, které tvoří vhodnou zvukovou kulisu pro svižnou a dynamickou jízdu.

V jízdním zvuku v režimu MINI Timeless se spojují tradice a pokrok MINI. Zvuky motorů konvenčně poháněných modelů od klasického Mini až po MINI John Cooper Works GP byly nasamplovány a zkombinovány s futuristickou interpretací jízdního zvuku MINI Core, čímž vznikla akustická „cesta časem“. Čím intenzivněji vůz zrychluje, tím více se zvuk mění z minulosti spalovacího motoru na čistě elektrickou současnost.

Čtvrtá zvuková sada se ukazuje spolu s jízdním zvukem v režimu MINI Balance. Ten byl původně navržen pro koncepční vůz MINI Vision Urbanaut a vychází ze zvuků, které zažíváme v lese v různých denních a nočních hodinách: od zurčení potoka po cvrlikání cvrčků a šumění větru v korunách stromů. Výsledné zvukové světy navozují pocit uvolnění a pohody na palubě budoucích modelů MINI.

Charakteristické znělky a zvukové ikony.
Jízdní zvuky budoucí rodiny vozů MINI jsou určené pro jednotlivé nové režimy MINI. Každý z nich má charakteristickou znělku, kterou ohlásí svoji aktivaci. Tato krátká zvuková sekvence naladí cestující na změnu nastavení vozidla.

Další součástí zcela nových zvukových sad pro novou rodinu vozů MINI jsou tzv. zvukové ikony. Ty slouží podobně jako optické ikony, jde o výrazné zvukové symboly upozorňující na určité události nebo informace. Nově navrženo bylo přibližně 30 těchto zvukových ikon: od akustického doprovodu ukazatele směru jízdy až po varovné tóny systému bezpečnostních pásů a systému Park Distance Control (PDC). V budoucnu budou plnit svou funkci jako jednoznačně identifikovatelné a pro značku typické signály, které svým různým zvukem a intenzitou upoutají pozornost cestujících nebo upozorní na případné nebezpečí.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Přihlásit
 

BMW Group Streaming

AUTO CHINA 2024.

Beijing. 24/25 April 2024.

Here you can see the Webcasts of the BMW Group Night and Press Conference at the Auto China 2024; with the World Premieres of the new MINI Aceman and the new BMW i4.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Uvedené údaje o spotřebě paliva, emisích CO2 a spotřebě energie byly již stanoveny podle standardizované testovací metodiky podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č 715/2007 v aktuálně platném znění. Údaje se vztahují k vozidlu v základním vybavení v Německu a uvedené rozpětí zohledňuje typ převodovky (automatická nebo manuální) a rozdíly v rozměrech zvolených kol a pneumatik, které jsou u vybraného modelu dostupné, a mohou se během konfigurace lišit.

Hodnoty u vozidel označených (*) se již zakládají na testech prováděných podle nové metodiky WLTP a byly převedeny zpět na hodnoty odpovídající NEDC (New European Driving Cycle), aby tak bylo možné provést porovnání mezi jednotlivými vozidly. U daní či jiných poplatků vztahujícím se k vozidlům, které vycházejí (minimálně) z emisí CO2, se mohou hodnoty emisí CO2 lišit od hodnot zde uvedených.

Více informací o přechodu z testování vozů podle metodiky NEDC na metodiku WLTP naleznete zde.

Latest Facts & Figures.

Show all

Add your filter tags.

Tisková zpráva
Press Kit
Řeč
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Přihlásit